Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Seleccion_de_fútbol_de_Reunion Segundo_Gobierno_de_Fernando_Belaúnde_Terry Teilhet Stenalia_aethiopica Solzhenitsyn Torneo_de_Estrasburgo_2012_(individual_femenino) Stylinodon Spacemen_3 The_Eurythmics Shannon_Rutherford Teleton_1992 Sigma_Xi Tango_(baile) Saint-Hilaire-Taurieux Toliaga_negra Saint_Cyr_les-Vignes Subtítulos Síndrome_artrósico Shanawdithit Sarmiento_(desambiguacion) Secretaría_de_Recursos_Hidráulicos_(Mexico) Te_de_prado Salt_Peanuts Scraptia_tonkinea Salix_lemmonii Tecnología_nuclear Sonangol_Group Terres_del_Ebre The_Wedding_Singer The_Yellow_Handkerchief Sellos_postales_sorbios San_Gabriel_de_Cachoeira San_Andrés_del_Rey Saint-Coutant Tacuates Suetonius Torso_Belvedere Secuenciación_SMRT San_Cataldo_(CL) Tercera_guerra_anglo-maratha Sunasepa The_Ungroundable Santa_María_de_Bendones Sellos_de_Espana_de_2003 Thomas_Thorne Salina_de_la_Laguna_Verde Servicio_de_Difusión_de_la_Creación_Intelectual Sivaísmo_de_Cachemira Teddy_Lupin Tania_la_guerrillera Síbaris Toxina_difterica Simca_Aronde_P-60 Telegrafo_electrico Sato_Chiyako

html map