Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bulldozer_(máquina) Carry_On Breviraja_spinosa Cañon_sonico Bretazenil Castor_A Canarsie_Rockaway_Parkway Baluchos Carlina_salicifolia_var._spinellosa Borno Baticano Candyman CD_Atletico_Marte Candeleda_(Ávila) Batalla_de_Campeche Bandera_de_Tibet Casa_Natal_de_Simon_Bolivar Belmonte_de_campos Bricks_Are_Heavy Base_Antartica_San_Martin Centro_de_Educación_Abierta_(CEIDA) Batalla_de_Sarıkamis_(1920) Brote_de_gripe_A_(H1N1)_en_Costa_Rica_de_2009 Bocksee BandaAncha.st Calderon_(signo_tipografico) Brujos_de_San_Andres Celome Carlos_Amador Cessnock,_Nueva_Gales_del_Sur Babilonica Ben_Gillies Carlos_Perez_de_Rozas_y_Saenz_de_Tejada Buckminsterfullereno Bartolomé_de_Medina Beanato Biton_ragazzii Casa_de_Maria_Josefa_Ezcurra Betckea_caucasiana Banco_de_Reservas Beate_klarsfeld Buetigen Carlos_Espinosa Capriate_San_Gervasio Basilica_di_Santa_Maria_Gloriosa_dei_Frari Central_diésel_de_Melilla Casa_de_Montalto_de_Aragón Cerro_Jabalcón Bataguridae Benkos_bioho Barahona_(provincia) Banel_nicolita Brasil_Open_2011 Caifanes_(álbum) Bruno_Langley

html map