Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Medina_el_viejo Quinta_Avenida_(estacion_del_tranvía_de_San_Diego) Manuel_Monsalve_Benavides Marara_caryotaefolia Messiah_(Músico) Luíz_Inacio_Lula_da_Silva Loránd_Eotvös Rehabilitación_cardiaca Ramdas Matt_Guokas_Sr. Línea_R10 Radioemisora Psoralea_stipularis M63 Mihail_Sebastian Gravity_(álbum) Prefectura_de_Retino Metoxypilus_costalis Quimico_farmaceutico_biologo Mariano_José_Sanz_León Radio_Metropole Mike_Wilson Lois_Smith M/A/R/R/S Memoires_de_l'Academie_des_Sciences,_Inscriptions_et_Belles-Lettres_de_Toulouse Presa_de_Tucuruí Grammichele Ramón_Amaya_Amador RadioHead Matronalia Premios_Óscar_de_2013 Provincia_de_Seno_(Burkina_Faso) Primera_Division_Argentina_2009_10 Region_vinícola_de_Balatonfüred_Csopak Lucrecia_Panchano Manual_Tone_Shift Mentha_calliantha Majorón Google_Chrome Pulgón Los_Chañaritos_(Cruz_del_Eje-Ischilín) Macanal Logurinn Raión_de_Lutuhyne Psicometrica Lluís_Argemí Real_Sociedad_de_Futbol_Sociedad_Anonima_Deportiva Matmos Gonni Límite Rafael_Angel_Garcia Rainier_Castillo Lycosa_tasmanica Reducción_del_dano Matematicas_en_el_Antiguo_Egipto

html map