Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Guerra_de_los_siete_anos Angel_azul Miopia_de_mercadotecnia Avallico Atanasio_G._Saravia Mudhoney Mops_sarasinorum Guerra_Civil_Espanola_en_la_provincia_de_Zamora Moisés_Simons Huesos_de_la_mano Ann_Aldrich Género_en_el_Desarrollo Historia_de_Singapur Historia_de_la_india Mom_and_Pop_Art I.Salinas Avesnes_le_Sec Autor_implicito Monasterio_de_San_Bartolome_de_Lupiana Heredia_(cantón) Asinio_Galo Astragalus_chingianus Halogenación_de_Hell_Volhard_Zelinsky Angulo_critico Mozilla Hávarðar_saga_Ísfirðings Andres_Sanfuentes Autopista_de_las_Serranías_Puntanas Avena_erizada Hades_del_Inframundo Asse-le-berenger Mini-imagen Aphaenandra_parva Apeadero_de_Poço_Barreto Armas,_gérmenes_y_acero Hofje Antoñita_Colomé Apostilla Hospital_Británico_(Buenos_Aires) Anatolica Modulo_inyectivo Aurelia_Castillo Another_code_Two_Memories Harald_II_de_Dinamarca Gruta_del_apocalipsis IV_Concilio_Lateranense Anos_110_a.C. Azay_sur_Indre Hector_Hogan I_G Mundos Ministerio_de_Economia_y_Finanzas_Publicas HIV_positivo Halles Honorato_Campos_Ederson

html map