Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Clasificación_para_la_Copa_Africana_de_Naciones_de_2010 Voces_en_función Airaphilus_madagascariensis Zsolt_Limperger Zetaquirá Vanessa_(animal) Aeropuerto_de_Pointe-a-Pitre Wetria_rufescens Yerba_buena_espanola Coming_Up_(album) Colossus:_el_proyecto_prohibido Collonges-lès-Premières Acta_Bot._Neerl. Consejo_Nacional_de_Ciencia_y_Tecnología_(CONACYT)_de_Mexico Aeropuerto_de_Cali_Alfonso_Bonilla_Aragon Al_Quseir_(Siria) Aeropuerto_de_Montpellier Agustín_Blánquez_Fraile Achichilique_comun Valladolid_(Yucatan) Wara Colonización_holandesa_de_América Ciudad_Libre_de_Danzig Cherokee_(Iowa) Conjunto_microcanónico Chañaral_Ortega Viñetas_desde_el_Atlántico Condado_de_Barbate Aksum_(ciudad) Xara_3D Aeropuerto_de_Lodź-Władysław_Reymont Zoológicos_y_acuarios_de_la_Argentina Acapulco_dorado Villarriba_y_villabajo Cirrisalarias_bunares Club_Balonmano_Femenino_Monóvar Vitamina_Bx XII_Gobierno_nacional_de_España_(1969_1973) Vanilla Achille_in_Sciro Viña_Magna-Cropu Company_man_(Héroes) Yerba_de_San_Cristobal Album_de_estampas_inglesas_con_el_ex_libris_de_Maria_Cristina_Reina_de_España Columna_de_Heliodoro Colaspoides_minuta West_coast_rap A_traves_del_espejo_(lost) Abeto_del_Himalaya Chlorospingus_semifuscus Abeja_tellian_de_magreb Albumasar Afrogarypus_subimpressus Volta_a_Cataluna_2013 Xipe-Totec

html map