Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

San_Joaquin_(ciudad,_Venezuela) San_Luis_de_Nápoles Santa_Rosa_(Guyana) Telefe_Noticias_a_las_13 Saint_Augustin_(Charente_Marítimo) Santander-Serfin Saint_Jean_de-la-Riviere The_Legend_of_Zelda_The_Minish_Cap Templo_de_San_Jose_Costa_Rica Saint_Aubin_des-Châteaux Silicio_nanocristalino Sac_de_nœuds Saint_Jean_de_Maruejols-et-Avejan Selección_Masculina_Mexicana_Sub-17 Torneo_Apertura_2013_(El_Salvador) Saint_Denis_en-Bugey Sinfonía_n._38_(Haydn) Sinfonía_n_º_25_(Mozart) San_Martín_de_Ampurias The_Day_After_Tomorrow Saint-Rambert-d'Albon Stepnói_(Slaviansk,_Krasnodar) Selección_nacional_de_fútbol_de_Guinea_Bissau Tim_Owens Schrebera_trilobocarpa The_Fear_(MGS) San_Vicente_(ciudad,_El_Salvador) Satélite_Túpac_Katari_(TKSAT-1) Sinfonía_n_11 Santiago_de_la_voragine Tavaux_et-Pontséricourt Stadio_Marcantonio_Bentegodi Semiótica_visual Tiberio_Claudio_Druso_Neron_Germánico Seleccion_de_baloncesto_del_Líbano Servigny-lès-Sainte-Barbe Saint_Clair_(Louisiana) Sergio_Vodanović Santa_Maria_del_Paramo Terranuova_Bracciolini Shelbina_(Misuri) Stenocoryne Terremoto_de_Santa_Fe_de_Bogota_de_1785 Sinergia_(fisica) The_Reichenbach_Fall Teissieres_lès_Bouliès Sly_&_The_Family_Stone Seguirilla Sangunera Submarino_U-5_(1935) Saints_(Yonne) Santo_Hipolito Sandwich_barros_luco Shaun_Campbell_(James_Bond) Saint_Zacharie

html map