Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Zakuani Weingartia_albaoides Al_Shat_S.C. Conector_mini_DIN Chase_(Pensilvania) Checas_soviéticas Chijoraji Vear_de_Udalla Vapor_Igurey Chucho_Merchan Club_Central_San_Carlos Aeropuerto_Internacional_Scarlett_Martinez Acnodon_oligacanthus Abrostola_tinctoides Conde_de_Consuegra Zorita_(Caceres) Conferencia_Monetaria_Internacional_de_Génova Aldebajín Clasificacion_de_Koppen Clase_Almirante_Sergei_Gorshkov Albert_Subirats_Altes Club_Deportivo_Aguilar Aeropuerto_Matsuyama Charvāka Cipriano_Garijo_y_Aljama Comision_Para_los_Mamiferos_Marinos_del_Atlantico_Norte Concepción_Gutiérrez_del_Castillo Viadutos Agustín_Carbonell Yo_no_elegí_mi_vida Clasificacion_internacional_de_las_enfermedades_del_sueno Concierto_para_piano_n_5_(Prokófiev) Aerovías_DAP Zurány Comadreja_común WD_0133_116 Vargasia;_Boletin_de_la_Sociedad_de_Ciencias_Físicas_y_Naturales_de_Caracas Aeropuerto_de_Ülenurme What_a_catch,_Donnie Vermin_Supreme Wilkes-Barre_(Pensilvania) Vara_de_Asclepio Aillant_sur-Tholon Chuvasio Acestridium_dichromum Aeropuerto_de_Bogota Vicente_Poleró Abe_Simpson Volcán_San_Cristóbal Colinas_de_Púlkovo Vuelta_ciclista_a_Espana_1988 Claus_Zieschank Chase_Budinger Chrysler Abubacar_sangoule_lamizana

html map