Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
Farfalle, Farfalline, FarfalloniFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Juan_Soto_Ivars José_Luis_Rodríguez_García_(ciclista) Lilian_Valmar José_Francisco Leon_marino Liga_Asobal Isidoro_de_Antillón La_Rabita_(Granada) La_Pobla_de_Montornes_(Tarragona) La_Barca_(ciudad) L.A.V._Venta_de_Baños_León-Gijón LKL KTM_Murcia Jose_Álvarez_Cubero Karl_Bořiwog_Presl Jose_Velásquez Jezabel Laleh_(álbum) Licenciado_en_Ciencias_Químicas Lakeside_Park_(Kentucky) Liang_Yusheng Jaime_Sinay Jacques_Copeau Instituto_Tecnológico_de_Querétaro Liga_Mexicana_de_Beisbol_1992 Linea_ecuatorial Jane_Eyre_(desambiguación) Lawrence_Joseph_Ellison Lista_de_municipios_de_Cáceres Isla_Londonderry Javier_Palacios Juan_José_Navarro_de_Viana_y_Bufalo Juan_Martín_(Luquillo) Jack_Gilford Laviana_(Aviles) Jose_Frances_y_López_Heredero Iride Leptopelis_lebeaui Literatura_de_Dinamarca La_reina_de_la_costa_negra KND:_Los_Chicos_del_Barrio:_Operación_C_E_R.O. Kálmán_Meszoly José_Cándano_Garcia Iqbal_Masih Lissotes_kershawi Libre_del_Sent_Soví José_Manuel_Cuenca_Mendoza Jean_Paul_Maunick La_Montana_(Cantabria) Jose_Antonio_Diaz_Pelaez Liobagrus_nantoensis King_Sunny_Ade Juan_Guzmán It's_the_Rage_(película) Kleibanova |
html map |