Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Meddici |
|
Bavette, Bavettine
Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle
(długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym.
Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.
Lexia
Instituto_Aguilar_y_Eslava
Kaçkar_Dagi
Juchipila
Jose_Pignatelli
Ley_General_de_Educacion_de_Chile
La_pelota_vasca,_la_piel_contra_la_piedra
Kaplicky
Juan_Fernández_de_Boán
KMVS
Lenguas_tupí-guaraní
José_Garcia_Ramos_y_Segond
Jesús_Vazquez_Martínez
Judería_de_Cordoba
Las_Marías_(Avila)
Kazajastan
Limnonectes
Isla_de_Hindmarsh
La_Salud-La_Salle
Karl_y_theo_albrecht
Juan_Maria_Azcarate
Las_solteras_del_2
Kalitipia
Kourabiedes
Juego_de_las_Estrellas_de_la_LNB_2014
Koðran_Eilífsson
Jose_Ignacio_Garmendia
Jose_Antonio_"Gitano"_Jiménez
Jardín_Botánico_Lucien_Hauman
Kurier_Warszawski
LNAI
Isla_Belkovsky
Kuwait_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012
Jean_Eugène_Robert_Houdin
Kalgay
Linea_de_sucesion_al_Trono_de_España
Isotes_tuberculata
Johann_Andreas_Murray
Julián_Mellado
KT_Tunstall's_Acoustic_Extravaganza
Lanus
Joseph_Désiré_Mobutu
Ley_Orgánica_para_la_Mejora_de_la_Calidad_en_la_Enseñanza
Instituto_Matematico_de_Steklov
Le_Orme
La_Puebla_de_la_Barca
Kelly's_Eye
Lalevade-d'Ardeche
Laguna_Carén
Joaquín_Domingo
Jose_Ignacio_Bollaín_Ochoa
Jemanjá
Irklíevskaya
Lendiglesia
Lavandula_stoechas_var_albiflora
|