Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Lexia Instituto_Aguilar_y_Eslava Kaçkar_Dagi Juchipila Jose_Pignatelli Ley_General_de_Educacion_de_Chile La_pelota_vasca,_la_piel_contra_la_piedra Kaplicky Juan_Fernández_de_Boán KMVS Lenguas_tupí-guaraní José_Garcia_Ramos_y_Segond Jesús_Vazquez_Martínez Judería_de_Cordoba Las_Marías_(Avila) Kazajastan Limnonectes Isla_de_Hindmarsh La_Salud-La_Salle Karl_y_theo_albrecht Juan_Maria_Azcarate Las_solteras_del_2 Kalitipia Kourabiedes Juego_de_las_Estrellas_de_la_LNB_2014 Koðran_Eilífsson Jose_Ignacio_Garmendia Jose_Antonio_"Gitano"_Jiménez Jardín_Botánico_Lucien_Hauman Kurier_Warszawski LNAI Isla_Belkovsky Kuwait_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012 Jean_Eugène_Robert_Houdin Kalgay Linea_de_sucesion_al_Trono_de_España Isotes_tuberculata Johann_Andreas_Murray Julián_Mellado KT_Tunstall's_Acoustic_Extravaganza Lanus Joseph_Désiré_Mobutu Ley_Orgánica_para_la_Mejora_de_la_Calidad_en_la_Enseñanza Instituto_Matematico_de_Steklov Le_Orme La_Puebla_de_la_Barca Kelly's_Eye Lalevade-d'Ardeche Laguna_Carén Joaquín_Domingo Jose_Ignacio_Bollaín_Ochoa Jemanjá Irklíevskaya Lendiglesia Lavandula_stoechas_var_albiflora

html map