Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Zubiri Abidal Viviendo_con_Fran Alectorurus_platypetalus Ciudades_y_pueblos_del_Libano Club_Sfaxien Volcán_Llullaillaco Virgen_del_Rebollet Chateauneuf_sur_Sarthe Aduaneros_carlistas Vicente_Díez_Canseco Al_Hilal_S.C._Kaduqli Videl_(Personaje) Civitella_del_Tronto Vespadelus_baverstocki Victor_Agustin_Ugarte Valle_de_Guímar Cinco_niños_y_esto_(pelicula) Alcochete Vincent-Marie_Viénot_de_Vaublanc Close_to_Me_(remix) Condado_de_Franklin_(Iowa) Zeuxanthe Vassilis_Hatzipanagis Ablaincourt Condado_de_Fernán_Núñez Aeropuerto_Internacional_Chicago_Midway Collar_usej Club_de_regatas_lima Chenopodium_spinacifolium Achillea_eridania Vía_Verde_del_Chicharra Vicente_Pena Alan_Vega Cobra_blanquinegra Coigüe_de_Magallanes Abeto_de_hojas_de_tejo Constantia_rupestris Consejo_de_la_Judicatura_(Bolivia) Vesioli_(Abadzéjskaya,_Maikop,_Adiguesia) Adenilato_kinasa_1 Venevisión_Continental Chibichibi Ahó-Ahó Clásico_tucumano Circulos_José_Antonio Chenopodium_rubrum Coeburn_(Virginia) Acolastus_darvazicus Xyrichtys Conflicto_israelo_libanés_del_2006 Winsome_Fanny_Barker Weil_Tennis_Academy_Challenger Yerra Y1P_28

html map