Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Heugas Homilías_sobre_el_Cantar_de_los_cantares Hábitat_colectivo Hanwulosaurus Hidrovia I've_Been_Losing_You Hamamelis_macrophylla Antonio_Ugalde_García Henri_Konan_Bedie Ministerio_de_Vivienda_Ordenamiento_territorial_y_Medio_Ambiente Andrés_Bailo Arapaho Misioneritas Angostina Moulis_en_Médoc Autovía_huesca-lérida Aubenas_US Antoine_Brumel Antonio_Gonzalez_Ruiz Guerra_de_los_Cien_Años Apophylia_takizawai Andres_Palma Andres_de_Sola Horacio_Daniel_Usandizaga Huso_japonés Aplosonyx_nigriceps Aushra_Augustinavichute Montégut_Arros Ancien_Regime Montescueia Montes_Taita Arnald_Calvet_i_Peyronill Hexarthrius_bowringii Hombre_de_Croghan Atlético_Ciudad Andrea_Bargnani Arrondissement_de_Villefranche_de-Rouergue Mirwais_Ahmadzai Mordellistena_fuscipalpis Axel_Rose Asia_del_sur Ibiocaí Ian_Plimer Antropología_Cultural Ministro_de_Cultura_de_Espana Hyuuga_Natsume_Hotaru's_mother Hubert_Pierlot Archipielago_de_Chiloe Miss_Costa_Rica_2013 Ministerio_de_Educación_Pública_de_Chile Armonica_de_metal Anastasio_del_Sinai Historia_del_Fútbol_Club_Barcelona_(1930-1940) Guillaume_Duchenne Asparagus_umbellatus

html map