Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

SHEX Gais_(Italia) Ruby_Crescent Ignacio_Martínez_de_Pison Universidad_de_Brooklyn Roziers_Saint_Georges Giacomo_Bresadola Trombo Ruta_de_Alaska_8 Georgina_Jiménez_de_López Roettlera_mannii Impuesto_sobre_el_Patrimonio_en_Espana Inertizacion Fuwa Rómulo_de_Carvalho Municipio_de_Atkinson Universidad_de_Montevideo Municipio_de_Current_River_(Arkansas) Ilyushin_Il-10 Río_Cagayán Geophaginae Uroobovella_formosana Ulrich_von_Wilamowitz-Möllendorff Fráncfort_del_Oder Georges_Guynemer Río_Azuer Tucu-tucu Geraniopsis Municipio_de_Walls_(condado_de_Traverse,_Minnesota) Rio_Ilimpeya Gneo_Domicio_Ahenobarbo_(cónsul_32) Municipio_de_Rich_Mountain_(condado_de_Polk,_Arkansas) Giovanni_Martino_Spanzotti Genero_Didactico Genera_Plantarum S_D._Perry Fuyaira_(Emirato) Rojo_Allura_AC Tritoma_uvaria Freddie_Prinze_Jr Municipio_Carache_(Trujillo_Venezuela) Frederik_Magle Robert_Trivers García_Álvarez_de_Toledo_y_Sarmiento Rottboellia_salina Rio_Olimar_Chico Un_par_de_seductores Tumacacori-Carmen_(Arizona) Ruta_Nacional_5_(Colombia) Restaino_Cantelmo Trepatroncos_listado Gallegos_de_Argañán_(Salamanca) Fucha_(estacion) Garceta_tricolor Río_Ponura_2º

html map