Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Juan_Diéguez_Olaverri Jose_Eugenio_Díaz_Castro José_María_Caro_Martínez Javeta_palawana J.F._Willumsen Jefe_Naval_de_Operaciones José_Emilio_Rabasa_Estebanell Liga_Lituana_de_Baloncesto Io_el_Ciego Jaime_Roldos Lissotes_furcicornis Las_Tortugas_Ninja_(Película_de_2014) Kunthia_deppii Lioli_FC Ite La_Gesta_del_Marrano Kirwin_(Kansas) Juan_Antonio_Hernández Kosuke_Kitajima Lista_de_Institutos_Profesionales_de_Chile La_olimpiada_(Brusa) Lipromima_ornata La_virgen_de_los_sicarios Jean_Touchard Jose_Molina_Comino Kampochloa_brachyphylla La_Bussière_sur_Ouche James_Augustus_Grant Invasion_de_Playa_Girón La_batalla_de_los_sexos Juan_Martín_Echenique_Tristan Juan_de_herdoiza Instituto_Politécnico_do_Porto Lejona LaSalle_Thompson_III J_P_Shibayama Ipomoea_quamoclit Instrumento_automático Iram Islas_Sisargas Jan_Ludvík_Hoch Instrucciones_de_Ani Leptostomias_macronema Lan_party Lista_de_capítulos_de_Koni_Chan Lissotesta_conoidea Juan_II_de_Jerusalén Kenneth_Giorgio_Jackson_Drago José_María_Alemán Irene Kami_Cotler JC_(cancion) Instituto_de_Biocomputacion_y_Fisica_de_Sistemas_Complejos John_Pinone Jose_Luis_Espinosa_Pardo

html map