Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Oscar_Julián_Ruiz Neo_Dada Poa_delicatula Pont_de-Metz Olimpíada_Matematica_Argentina Pittsburgh,_Pensilvania Pena_Nieto París-Roubaix_1956 Nogales_(Arizona) Paleolítico_Superior Ocimum_dentatum Pop_independiente Palacio_de_Capodimonte Parque_Natural_de_Pena_Cabarga Nicolaitanismo Mémoires_de_la_Société_de_Physique_et_d'Histoire_Naturelle_de_Genève Pinus_ortgiesiana Nicolas_de_Largilliere NXT Perfoliata Pierrepont_sur-l'Arentele Pesca_fantasma Polypodieae Nova_Hispania_Ulterior_Tingitana Phyllomys_lamarum Noguères N-310 Pane_con_la_milza Phycella_bonariensis Olivia_Newton-John Polykrikaceae Novelas_de_James_Bond PR_BU Plastidios Nomenclator Philipsburg_(Montana) Perry_Bamonte Policia_judicial Oxintomodulina Porretti PSUC_viu Perico_(comida) Polyaspis_nicolae Porciento Ontologia_del_Lenguaje Neoceratiidae Muévete_(canción) Nonarthra_collaris Ode_To_Deodorant Narsaq Poospiza_lateralis Neue_Mozart-Ausgabe Pitrufquén Poison_Kiss Ordenes_de_caballería

html map