Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Rosi_Sánchez Túnel_de_La_Habana Repeticion_instantánea UEFA_Euro_1972 Trepatroncos_barrado Galeodes_viridipilosus Generación_electrica Riom-Parsonz University_of_Dayton Rombos In_Concert_(album_de_Derek_and_the_Dominos) Tupí_guaraní S_XV Roverway U_M_N_G Universidad_Tecnica_Nacional_de_Costa_Rica Rulyrana Ganac Róbert_Trautmann Triplaris SH-60_Seahawk Umpah-pah_(banda) Fusil_Krag-Jorgensen Galápago_de_bosque SVN_Zweibrücken Ronnie_Moffitt François_d'Agincourt Gaspari Universidad_Estatal_Ball Rose_Kennedy_(álbum) Gemellaria True_Blood_(temporada_2) G_3_(América) Georges_Minois Gaspar_de_Zúñiga_Acevedo_y_Velasco Ignacio_Nicolini Rietberg Rinoceronte_de_Merck Municipio_de_Plunketts_Creek_(condado_de_Lycoming,_Pensilvania) Fw_190 U_792 George_Clinton_(desambiguación) Indice_cintura_cadera USS_McCloy_(FF-1038) GAZ-69 Retonval Gobernacion_de_la_Patagonia Fray_Luis_de_León George_"Gabby"_Hayes Giro_de_Italia_1909 Glicopeptido General_San_Martín_(Chaco) Río_Morava Rio_Liucura Ricardo_Mion_Varella_Costa

html map