Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Saint_Symphorien_sur_Saone Thief_(album) San_Jeronimo_de_los_Corazones Temperamental Sinfonia_n_34_(Haydn) Sebastiano_Filippi Shavuot Silene_tomentosa Seymouria Stefany_Castaño Santiago_Maravatio Saw_(franquicia) Siluosaurus Terebinthus_graveolens Saint_Benoit_la-Forêt Samuel_Boden San_Pedro_Tlalcuapan Tau1_Gruis Sofia_de_Borbon_Ortiz The_Rox_Box/Roxette_86-06 Santi_Urrutia Sinfonía_n._22_(Mozart) Tenerife_Club_de_Baloncesto_SAD Still_(The_Walking_Dead) Strongyliceps Sendero_del_Rio_Majaceite Selección_femenina_de_fútbol_de_Granada Saint_Etienne_au_Temple Thalía_(álbum_2002) Tambouriniana Subulina Thorkel_de_Namdalen Stadionul_Steaua Tatu_hu Sundown Torrero_(Zaragoza) Torneo_de_Roland_Garros_1953 Toryumon_Mexico Señorío_de_Beirut Selena_¡VIVE!_(album) Soy_Lo_Que_Soy Sphaerarthrum_tenuemarginatum Sony_Alpha Todos_por_la_Patria Semiotica_visual Stachyophorbe_montana Sagittaria_bulbosa Sir_Conan_Doyle Secernenteos Solon_Argüello Sekhemkhet Sindrome_hepatorenal Toccata,_adagio_y_fuga_BWV_564 Saint-Crepin-de-Richemont Trampa_de_la_liquidez

html map