Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Avion_de_ataque Muana Monte_Galunggung Archipiélago_Diego_Ramirez Historieta_de_samuráis Azai_Nagamasa Hexaglochin Hopewell_(Nueva_Jersey) HFI Anna_Pernilla_Bäckman Ano_845 Miou Anahi_de_Cárdenas Huggle-Gnu_Linux Idioma_asirio Mision_de_San_Francisco_de_Asís_del_Valle_de_Tilaco Animales_misteriosos Muncy_(Pensilvania) Astragalus_cymatodes Avatar:_Legend_of_Korra Hurley_(pueblo) Mulegns Gronausaurus Hector_(película) Arthur_Clokey Army_Air_Corps Haemulon_melanurum Asternolaelaps Attack Monocotiledóneas Asedio_de_Antequera Apis_mellifera_carnica Monasterio_Ipátiev Areas_metropolitanas_de_Castilla_y_Leon Harry_Saltzman Heidrek Anaspis_variabilis Hycleus_mubukuensis Aneilema_sepalosum Anthreptes_malacensis Avion_invisible Monte_Carlo_(Televisión) Husares_de_la_Princesa Hexagrama_35 Hipólito_García_Fernández_"Bolo" Ataxigamia Gunas Asparagus_aetnensis At_war_with_the_army Austur-Hunavatnssysla Antahkarana Guiñada_(navegación) Aurelio_paris_sanz_de_santamaria Antherothamnus Heterandria_dirempta

html map