Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Choilley-Dardenay Aguja_Café Vitijera Charlie_G._Hawkins Air_Europa_Express Abies_borisiiregis Club_de_Deportes_La_Ligua Consell Adrián_Dárgelos_Rodríguez Colón_Costarricense Yelena_Isinbayeva YTE Weberb. Continental_Hotel Aberdeen_(escocia) Zhang_Xiang_Wu Abstracto Zunz A_lo_moruno Acomodación_fenotípica Chimichagua_(mitología) Al_Uqsur Viana_de_Duero Vimpelles Consejo_ecumenico_de_las_Iglesias Validez_(psicometria) Colegio_Nacional_de_Iquitos Ak_74su Al-Sadd_SC AUS_SM-KF Wola_Stanislawowska Xenochalepus_cruentus Conferencia_Internacional_de_Algeciras Abdeslam_yasin Condado_de_New_Madrid Aeropuerto_internacional_de_hurghada Codex_de_madrid Cirrhopetalum_viscidum Aeroporto_Internazionale_Federico_Fellini Yurayaco_(Caquetá) Alain_Cantareil Codice_Ephraemi_Rescriptus Alcanzapelotas Codice_Borgia Cobra_el_brazo_fuerte_de_la_ley Vehiculo_tripulado_de_exploracion Víbora_común_europea William_Díaz Abies_momi Ahmed_Madouni Ciales Vientres_libres Vértice_Geodésico_San_Bartolome Cliente Weingartia_erinacea

html map