Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Erica_australis_subsp._aragonensis El_Bercial_(Metro_de_Madrid) Fougeres_sur-Bièvre Emilio_Lopez_Fernández Fiat_500S Eobelinae Federación_de_Jóvenes_Investigadores_Precarios_(Espana) Emphyleuscelus_falcipes Estacion_Pedro_Gamen Enrique_Orozco Escuela_Nacional_Superior_de_Arte_Dramatico_(Perú) El_sulfato_atomico Francotiradores Esta_mañana Estadio_Los_Jardines El_juicio_de_Paris_(Arne) Francisco_Robles Francisco_Soza_Cousiño Euonymus_sempervirens Este_es_el_romance_del_Aniceto_y_la_Francisca_de_cómo_quedó_trunco,_comenzó_la_tristeza_y_unas_pocas_cosas_más_.. Eleción_parlamentaria_de_Chile_(1997) Estacion_Olleros_(Metro_de_Buenos_Aires) Felipe_i_de_parma Ex_aequo_et_bono Embres_et_Castelmaure Enquire Florae_Africae_Australioris_Illustrationes_Monographicae Fernando_Marcos_Santiago Ejército_Popular_de_Liberación_Nacional_(Grecia) Falsa_bandera Ejercito_Nacional_Afgano Esctia_Menor Felipe_Alfau Francisco_Pérez_Salazar_y_de_Haro Euphorbia_neoerubescens Euphorbia_caput_medusae Enrique_Godínez_y_Jalón Escrituras_públicas Filosofia_del_conocimiento Faro_de_Cacilhas Extracción_minera Encuentro_Progresista_Frente_Amplio-Nueva_Mayoria Flavio_Niceforo_Focas_Augusto Exposición_General_de_primera_categoría_de_Bruselas_(1935) Facturación_en_negro Esfuerzo_axial Fender_Stratocaster FC_Nitra Escudo_de_venezuela Escudo_de_santiago_de_cali Empetrum_aciculare Esvanos Figuras_de_transformacion Efecto_inductivo Emilio_Bueno_y_Núñez_de_Prado

html map