Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Castelo_do_neiva Carl_Humann Call_of_Duty:_Elite Cachos Baltasar_Andrés_de_Uztarroz Campeonato_Sudamericano_1925 Carpi_Football_Club_1909 Baka_to_test Baronía_de_Quadras Cardinalidae Bellevalia_pinardii Billom Capoeta_kosswigi Basilique_de_Valere Benny_Camacho Bárcena_(Cantabria) Chansons_et_comptines_d'Amérique_du_Sud Centro_histórico_de_Macao Batalla_de_iwo_jima Broca Cerro_Corá_(Misiones) Carex_virginiana Casidos Campo_de_pruebas_de_Tonopah Calinita Bahia_de_Adair Centro_(Mataró) Buzón Champaubert Campeonato_europeo_de_patinaje_artístico_sobre_hielo_de_2000 Campeonato_mundial_de_biatlón_de_2011 Casona_de_los_Ramírez_de_Jove Bouges_le-Château Belleville_et_châtillon-sur-bar Bombinhas Bulbosas Catedral_de_Coria Batalla_de_Taftanaz Caballería_ligera Chamula_(antropologia) Cellana_denticulata Carlos_I_Estuardo Big_Rube Campeonato_Mundial_de_Snowboard_de_1997 Cenilgos Café_Tacuba_(album) Bartolomé_Calafat Celula_epitelial Bygdøy Biocomputacion Bodegas_portuarias_del_río_Ibáñez Bryan_Lee_O'Malley Baldomero_Galofré Batallon_Numancia Barrancas_(estación)

html map