Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Tlacotalpan_(Veracruz) Santiago_Sebastian Teoría_de_la_justificación Santo_Tomás_Moro Sempe Silao_(municipio) Teatro_Dante Saint_Hilaire-de-Lavit Sienna_Blake Tom_Morris_Sr Sainte_Hélene_sur_Isère Salvador_Jose_Milhazes_Agra Széll Saint_Julien_du-Pinet Tracy_Jackson Seta_de_mayo Salillas_de_Jalón Tenveves Tierra_de_Mac_Robertson Sistema_de_Jussieu Sisley_Treviso Suchil Seminario_de_Tubingen Theo_van_Gogh_(director_de_cine) Sandalio_de_Pereda_y_Martínez Teodorico_Luna_Novicio The_movies Society_of_Painters_in_Water_Colours Sacas_de_presos Sendley_Sidney_Bito Sagamore_Beach_(Massachusetts) TobyMac Softbol_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004 Tercio_de_la_Legion Salt Tercería Santa_olaja_de_la_varga Tetrágono The_Monsterican_Dream Stargazer Teano Tiro_(desambiguacion) Szekelyfold Señorío_de_Albarracín Torre_Titania Supergigante_azul Tannay_(Vaud) Saint-Martinien Shiva-Star_N'Zigou Stolas_sanramonensis Sobral_Pichorro Teísmo_(filosofía) Santa_Cruz_(Coimbra) Teoria_de_la_codificacion Sólo_creo_lo_que_veo

html map