Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Glosematica Río_Volcan Ryan_Gomes Roberto_de_Assis_Moreira Tête_de_l'Estrop Ignacio_Sánchez_Mejias Río_de_los_Sauces_(localidad) Geza_principe_real_hungaro Roales_de_Campos Frostwire Treinta_y_tres Iglesia_de_San_Gil_(Burgos) Municipio_de_Ross_Lake_(condado_de_Crow_Wing,_Minnesota) Gastronomia_de_Armenia Tráquea_vegetal Turbelarios Uzbeka Fuerzas_Armadas_de_Liberación_Nacional_(FALN) S.H.I.E.L.D. Municipio_de_McDonald_(condado_de_Hardin,_Ohio) União_Nacional User_mode_Linux Universidad_Estatal_de_Montana_en_Bozeman Illustrationes_Florae_Insulae_Maris_Pacifici Rodriguez_Arbesu Tupčina Municipio_de_Smith_(Dakota_del_Norte) Garrido_fino Municipio_Antonio_Jose_de_Sucre_(Barinas_Venezuela) Fuerzas_armadas_de_el_salvador Giro_del_Interior_de_San_Pablo From_the_Rough Frente_de_Libertacão_dos_Acores Gençlerbirligi_OFTAŞ Gera_samba Ignacio_María_González_Santín U.S._Equal_Employment_Opportunity_Commission General_Balmes Un_país_para_comérselo Fructosa-2,6-bisfosfato_2-fosfatasa Rejean_Ducharme Garita_Collado Rio_Luena Municipio_de_Talladega_(Arkansas) Rhynchopsidium Unión_de_las_Naciones_Sudamericanas_(UNASUR) Rio_agstev Fútbol_en_los_Juegos_Olimpicos_de_México_1968 Municipio_de_Lingo_(condado_de_Macon,_Misuri) Right_Place_Right_Time Un_mañana_(álbum) Rosa_eglanteria_var._lutea Gabriel_Milito Iglesia_de_Saint_Gervais_Saint_Protais Ruta_CH_180

html map