Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Línea_116_(Buenos_Aires) Maurits_Hansen Metal_extremo Graziella_Magherini Regalices Grabacion_mecanica_analogica Mercedes_Alonso_García Premio_Saint-Michel Mariana_(Cuenca) Microrregion_de_Pindare Los_protegidos Martinez_Montañes Pseudophilautus Praxeliopsis Luis_Maria_"Billo"_Frómeta Pseudoliprus_bisulcatus Maria_Ana_de_Braganza Rabat_Sale_Zemmour_Zaër Maytenus_magellanicus Lorre Goran_Tosić Presentación_de_antigenos Preah_Vihear Madre_(nautica) Psittacula_exsul Región_del_Piamonte Got_to_Be_There_(cancion) Mark_Edward_Kelly Rafael_Jorge_Corvalán Puente_de_Lidingö Pseudocophora_sumatrana María_Estela_Martínez Pozote Primera_division_espanola_2000_01 Medalla_Boltzmann Graciliano_Alpuche_Pinzon Propano-1_2,3-triol Marquesado_de_Belgida Primera_Fitna Luis_I_de_Blois Maria_Asunción_Apesteguia_Jaurrieta Pézarches Miembros_de_Skull_&_Bones Léon_Brillouin Melanie_Janene_Thornton Lucas_García Regañá Ramón_Fontsere Marcos_Zapata Quercus_cookii Marguerite_Clark Mariano_Vazquez_Gomez Mesorregião_Noroeste_Espirito-Santense Lo_que_cuenta_es_el_final Golfo_Ártabro

html map