Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Municipio_de_Leesville_(condado_de_Henry,_Misuri) Sabara Municipio_de_Vernon_(condado_de_Trumbull,_Ohio) Municipio_de_Harris_(condado_de_Fulton,_Illinois) Trichosirius_cavatocarinatus Río_La_Tordera Ignacio_Fritz Ressons-l'Abbaye Revolucion_majnovista Resolución_755_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Routerboard Garabito_(cantón) Ignacio_Canuto Rubén_Dario_Bustos Uli_Hoeness Frantisek_Palacky Relé_Térmico Garcilla_cangrejera Gerhard_Schröder Municipio_de_Grove Gato_salvaje_asiático Río_Moskva Ruta_del_Baztan Generador_síncrono Inhaler Getigne Rosa_Wernicke Municipio_de_Catholic_Point_(Arkansas) Rodolfo_Piza Rhododendron_schizopeplum Municipio_de_Parque_del_Plata Reinoso Rhodacaridae Ijuiense Municipio_de_LaSalle_(condado_de_LaSalle,_Illinois) U_urealyticum Iglesia_de_Hvalsey Gary_Kagelmacher Universidad_de_la_serena Independencia_de_Grecia Georgios_Papanicolau Turbinicarpus_ysabelae Twixt U_2_(1935) Roger_Garcia_Junyent Geotaenium Igor_V._Vasíliev Ronco_Biellese Rio_Tinto_(Esposende) Ultra_azul Renacimiento_(budismo) Iglesia_de_San_Lorenzo_(Yolombó) Tyra_Misoux Río_Las_Varas TuS_Nettelstedt_Lübbecke

html map