Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Humberto_Martínez_Morosini Higuera_de_Llerena Arturo_Iglesias_Páiz Anos_1590_a_C Hispano_Carrocera Anchorman:_The_Legend_of_Ron_Burgundy Augustin_Eugène_Scribe Heteroscelus_brevipes Hilario_Ygón_y_del_Royst Aritmética_ordinal I_Distrito_Electoral_Federal_de_Coahuila Axis_calamiano Anna_Rozenshtein Anaurilandia Homo_rhodesiensis Groera Héctor_Pineda Ano_282_adC Auto_sacramental Heikertingerella_prosternalis Hospital_Carney III_Cumbre_América_del_Sur-Países_Árabes Guitarra_acústica_de_doce_cuerdas Mucilaginosa Hésperis Hendedor Hell_girl Hector_Suarez_Gomiz Morron_de_flor_roja Asedio_de_Santo_Domingo Hardin_Cachidiablo Homosexualidad_en_Marruecos Monce-en-Belin Autry-le-Châtel Aurélien_Lugné-Poe Hawa_Mahal Heroe_de_la_Unión_Soviética Antonio_María_Esquivel Hyperolius_acutirostris Andrea_Maturana Harry_Langdon Astyanax_paraguayensis Hinduistas_vaishnavas Arenaria_viscida Harry_Donovan Antonio_Betancourt_Perez Argentina_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sapporo_1972 Anos_1410_a.C. Mudejares IV_Región_de_Coquimbo_(Chile) Arroyo_Calfiquitra Hong_Kong_New_World_Tower Atletico_Club_Mineros_de_Guayana Asociación_11_M_Afectados_del_Terrorismo Holartica

html map