Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

SSC_Napoli Ruddy_Lugo Romina_Tejerina Ría_de_Oyambre Ricinúlido Universidad_Monteávila Gastronomia_brasileña Ritmo_idioventricular_acelerado Rio_Ya-lung Tribunal_de_Examenes_Mágicos Robert_E_Kahn Unión_Nacional_de_Trabajadores_(Espana) Municipio_de_Wells_Bayou_(condado_de_Lincoln,_Arkansas) Ildefonso-Manuel_Gil Reina_Tefta Rodriguez_Pena_(Mendoza) Imposturas Ingenieria_Técnica_en_Informatica_de_Gestión Religión_azteca Ricardo_Peralta Fuerza_Aérea_Eslovena Gastón_Acurio_Velarde Riviere Rugby_playa_en_los_Juegos_Suramericanos_de_Playa_2009 Gibón_de_manos_blancas_de_Yunnan VHEMT Iglesia_de_San_Bartolome_(Las_casas) Galedupa_elliptica Reserva_de_Biosfera_Andino_Norpatagónica SAO_227375 Gerald_Bostock Republica_de_Indonesia Museo_Histórico_Nacional_de_Argentina Municipio_de_Bear_Grove_(condado_de_Fayette,_Illinois) SIAMAZONIA Reilhaguet Robert_C._Thorne Garantia_Constitucional Ritualística Tzadi Industria_de_la_seda Tṛsṇa Glándula_epifisis Gimnasia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004 Relatividad_Lingüistica Gneo_Cornelio_Léntulo Municipio_de_Cut_Bank_(condado_de_Bottineau,_Dakota_del_Norte) India_Británica Fregata_magnífica Municipio_de_Harrison_(condado_de_Vernon,_Misuri) Municipio_de_O'Fallon_(condado_de_St._Charles,_Misuri) Municipio_de_Williams_(condado_de_Hamilton,_Iowa) Unión_Patriótica_de_Kurdistán SS_Virginis Municipio_de_Berkshire_(condado_de_Delaware,_Ohio)

html map