Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Organizaciones_de_base Nobol_(canton) Plaza_de_la_Candelaria_(Cadiz) Nigirizushi Orden_de_la_terraza Orcas National_Professional_Soccer_League Perro_de_agua_cantábrico Napeague_(Nueva_York) Oliveiro_Jesús_Álvarez Mustique Organizacion_territorial_de_Nueva_Zelanda P_S_P. Nicolas_Boileau Nuestra_Belleza_México_2009 Pascual_Antonio_de_Gárate_y_Milicua Ole_Einar_Bjorndalen Parque_de_Maria_Luisa_(Sevilla) Parque_tematico_Musipán_El_Reino Pepsideild Polietnico Ménétrol Musica_yoruba Méricourt-l'Abbé Pantano_de_La_Muela Poligenismo Nacion_Iroquesa Pimelodella_griffini Nova_Gaia Pat_Andrea Oileán_Toraigh Partidos_políticos_valencianos Piscina_Olimpica_de_Montreal Notoacmea_badia Piedra_de_Einang Nueza_negra Parroquia_de_San_Sebastián Poema_del_Mío_Cid Mycoplasma_genitalium Pedro_Luis_de_Orléans-Braganza Núcleo_de_la_célula Músculo_orbicular_de_los_labios Navajoa_peeblesianus Perca_pocha North_Alamo_(Texas) Operacion_Impensable Organización_económica Paquetes_en_plsql Polígono_de_Totski Musicos_poetas_y_locos_(Fito_Paez) Octavio_Rodrigues_Pato Pleumeleuc NGC_4258 Oktiábrskaya_(Krylovskaya,_Krasnodar) Polysteganus_coeruleopunctatus

html map