Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Microscopio_digital Región_Administrativa_Especial Rafael_Marquez_(boxeador) Grevillea_acifolia Reforma_Universitaria_de_Argentina Puchezh Pyrgomantis_congica Masarykova_univerzita Lobo_(comic) Lytta_blaisdelli Lysimachia_paludosa Martha_Hilda_Gonzalez_Calderon Psychrogeton Rahal Línea_de_alta_velocidad_Nuremberg-Ingolstadt-Munich Luaña_/_Cobreces Lug_(desambiguacion) Main_distribution_frame Manuel_López_Villasenor_y_López-Cano Martin_Lavini Gregg_Gillis Presuntuosa Maasim María_Antinea Pueblos_Magicos Lo_hara_de_vez_en_cuando Macchi_MC.202 Gordolobo_seco M_A.C. Mexobisium_guatemalense Maria_Tapia Lytir Ratzeb. Manuel_alejandro_de_la_torre Mal_tiempo_sobre_Alchemia Manuel_J_Garcia Masters_de_Miami_1986 María_Núñez_Temiño_y_Vázquez_de_Coronado Louis-Mathieu_Langlès Merlin_(Oregón) Gonzalo_Gutiérrez_Montilla Precarización Regiones_geográficas_de_Argentina Puente_del_milenio Michael_Haneke Metabolismo_urbano Reagrupación_familiar Los_100_+_pedidos_del_2009 Lusigny_sur-Barse Miguel_Lopez_(musico) Mentiras_verdaderas_(Venezuela) Magnetocalórico Premio_Nobel_de_medicina Love_To_Hate_You Gregorio_Tagle

html map