Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Comunidad_de_Tierra_y_Villa_de_Ayllón Club_Deportivo_Universidad_Catolica Verónica_Castro Vicente_Barrantes_Moreno Aerodromo_de_Igualada_Òdena_General_Vives Al-Quseir Conservatorio_de_Musica_de_Madrid Virus_dengue Xerez_CD Vincent_Dumestre Accion_Republicana_(España) Christian_Panucci A_(letra) Circunscripcion_(taxonomia) Acaraje Villarreal_C.F._"B" Zarza_de_acacia Cheddleton Westville_(Illinois) Ahí_viene.._Cascarrabias! Wallon_Cappel Víktor_Yanukovich WWE_The_Music:_A_New_Day Cohors_I_Celtiberaorum Charles_de_la_Fosse Acibuta YZ_Ceti Acido_2_hidroxipropanoico Chepo_(distrito) Clematis_douglasii_var._rosea Vicaria_del_Espiritu_Santo Agusti_Cerda_Argent Airbus Visión_de_Espana Charlotte_Sometimes_(cantante) Vila_Cha_do_Marão Cirrhopetalum_antenniferum Alburnus_maculatus Wilbert_Kautz Vannas Ciudad_Lazaro_Cardenas_(Michoacán) Choix_de_Plantes,_dont_la_Plupart_sont_Cultivees_dans_le_Jardin_de_Cels Cinchona_tucujensis Virreinato_de_la_Nueva_Espana Abstraccion_expresiva Vorónezh Windows_Home_Server Claude_Berge Codex_Montpellier Adelaida_Martinez_Aguilar Zersenay_Tadesse Vardzia Chilevision_HD Agelaius_icterocephalus Comarcas_de_cantabria

html map