Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Poder Palau_de_la_Metallurgia Placido_(pelicula) Partisanos_sovieticos Oviedo_Express Portugalicia Patagonia_chilena Oigny_(Cote_d'Or) Pasithea_caerulea_var._grandiflora Phaeothlypis_rivularis Otto_Skorzeny Polarización_electroquimica PR_DI_E National_Botanic_Garden_of_Wales Patrullero_de_la_Policia_Nacional_de_Colombia Plourivo Oncifelis Pasamanería Narciso_trompon Ophrys_aranifera_var_aurantiaca París-Tours_2013 Pentametilpentano Navalperal_de_Tormes/Navalperal_de_la_Rivera Pedro_Arjona_Gonzalez Paregaploa Picocerdas_rufo Paul_Francois_Jean_Nicolas_Barras Platyxanthoides_variceps PGC_2004 Organismo_Ejecutivo Operaciones_basicas_de_la_aritmetica Organizacion_territorial_de_Monaco Plectorhinchus_harrawayi Noyelles-sur-Sambre Mérope_de_Quíos Operación_quirurgica Notre_Dame_de_Fourviere Pedro_J._Pérez Países_desde_el_punto_mas_alto Plataforma_Java Palacio_Presidencial_(Mauritania) Neoraimondia_arequipensis_var_aticensis Pikmin Popian Nowy_Golymin Palacios_en_Santiago_de_Chile Playa_de_echentive Parque_Natural_de_Sierra_de_Maria-Los_Vélez Niccolo_Cabeo Potencia_de_disipación_térmica Pompeii_(canción) Phyllostachys_stolonifera Pennisetum Nalgada Palandra

html map