Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Margen_teórico_estimado Raión_de_Myadzel Luis_(santo) Marjoleto Mario_Soldati RN_7 Martha_Graham Recopa_Africana_1977 MIN Lycocerus_hiroshii Mesbrecourt_Richecourt Manuel_del_Pinazo Luis_Daban_y_Ramírez_de_Arrellano Mezquita_de_Coquimbo Rafael_Medina_(escritor) Louis_Jolliet Gomero_(estación) Madera_de_castano Provincia_de_brest Masacre_en_el_Complejo_de_Alemão Maite_Figueroa Regaliz_de_puerto Mancomunidad_de_Cerrato Marqués_de_Coria Magnum,_P_I. Microrregion_de_Iguatu Proyección_térmica_con_llama Ranitomeya_ventrimaculata Premio_Victor_de_la_Serna Maestria_en_Artes_Finas Premio_Nacional_de_Narrativa Lola_la_Chata McSwain_(California) Pär_Lagerkvist Mecedora Rana_payaso Lombron Raül_Díaz Manava_(escritor) Manzanilla_de_Sanlúcar Maytenus_boaria_var._angustifolia Límite_vertical Recombinacion Govaert_Flinck Lucas_Martí Maestro_de_Baltimore Luis_Enrique_Cabrera_Aguirre Lughnasa Punto_de_presencia Raoni_Metuktire Miguel_Ángel_Espino Martínez_de_la_Torre_(ciudad) Manuel_Bermudez_de_Castro_y_Diez Malice_(película) Rada_(náutica)

html map