Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Lista_de_centros_clandestinos_de_detención_(Argentina) Lezhë Lancia_Veicoli_Industriali José_Giribone Kupres_(Federacion_de_Bosnia-Herzegovina) La_campana_de_Rere Julián_Breton John_W_Snow Josvainiai Jesús_Barrero_Andrade José_Alberto_Castillo La_Rades Jürg_Weibel Inteligencia_humana Las_aventuras_de_Gotrek_y_Félix Jules-Pierre_Fourreau Instituto_de_Fisica_Teorica_UAM_CSIC Lais_de_Hicara Light_peak Jacques_Sauvageot Ismael_Rodriguez Juan_Castano_Quirós Joaquim_María_Puyal Jumencourt Lenguas_macro-yê Lake_Placid_1932 Lapseyresia_illutana_dahuricolana Ivnârssuit Lagarto_Gigante_de_Gran_Canaria Jibril_Rajub Juegos_de_los_Pequeños_Estados_de_Europa_de_Mónaco_1987 La_posada Jacques_Villon Joaquín_Villarino Ivan_Fernald Lago_Loughborough Linea_C1_(Córdoba) Koharu_Biyori International_Love Jose_I_de_Nápoles Le_Cap_Blanc José_Luís_Galilea Lithops_pseudotruncatella_subsp._pseudotruncatella Jose_Perez_Francés José_Nogales_Sevilla Las_Lolas Le_Buisson_(Lozere) José_de_Rojas_y_Moreno Katina_Paxinou Lago_Pellegrini Karim_Aït_Fana LFP_2º_División Javi_Mota Lars_Goran_Petrov Jaime_Huélamo_Huélamo

html map