Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Jose_Rubio Johann_Heinrich_Rolle Licencia_de_piloto_comercial Iván_Penaranda_Llauradó Kjell_Eugenio_Laugerud_Garcia Juan_Cristobal_Gonzalez Itoiz_(grupo) Leopold_Weiss Johann_Christoph_Bach_I LeonGieco Juan_Esteban_Fernández_de_Manzano Leopold_Neuman Kurt_Perels Juan_Téllez_Vicén Linntown_(Pensilvania) Ley_cero_de_la_termodinámica Instituto_de_Servicios_a_la_Nación La_muerte_y_la_doncella_(pelicula) Jacobyanella_hexaspilota Lemon_Popsicle José_Agostinho_Marques_Porto Kédougou Leo_di_caprio Leiostomus Jose_María_Pampillón Joven_orquesta_de_figueras Khorixas Krymsk Jirí_Paroubek LL.M._Eur Link_access_procedure_for_frame_relay Kiatkamol_Lata Ley_de_bases Les_Cabanyes_(Barcelona) La_Noche_(banda) Julian_Rodriguez Jose_Enrique_Gutierrez Langmaker Joseph_Gomis Kenny_Burrell L.A.V._Venta_de_Baños_Leon-Asturias Larry_Staverman Juan_Claros_Perez_de_Guzman_y_Aragon Joel_Casique Joaquim_Claret_i_Vallès José_Martinez_de_Velasco_y_Escolar Jamil_Walker Joe_Manganiello J.P.B.Delessert Jonas_Ljungblad Iterador_(patrón_de_diseno) Judeoargentina Liancourt Linea_Barcelona_Mataró_-_Macanet_Massanes Jose_Gregorio_Villalobos_Rosillo

html map