Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Microrreserva_La_Encantada Proceso_isotermico Pretty_Little_Picture_(Desperate_Housewives) Luis_Carlos_Sarmiento_Angulo Rascón_de_Cuba McGovern Provincia_de_Bs._As. Los_Lagos_(estación) Luis_Marcelino_Pereira Mecenas_(desambiguacion) Mil_Oficios Manuel_Vicente_Patricio_Rodriguez Marinos_de_Chiba_Lotte Provincias_del_Peru Psammoecus_fairmairei Luis_Ignacio_Da_Silva Mammillaria_aselliformis Luis_Horcasitas Reggae_fusión Micah_P_Hinson Maria_de_la_Paz_Hernandez Mario_Cipollini Gran_Bretana_en_los_Juegos_Olimpicos Lída_Baarova Quinta_Unzué Receptor_adrenérgico_alfa_1 Primera_division_espanola_1969/70 MIG_21 Memoria_secundaria Manuel_Herrera Gorka_Larrea_Garcia McLain_Ward Maria_Skłodowska_Curie Principe_de_Cuzco Grado_en_Filosofia Presidente_de_moldavia Mago_La_Cruzada Psmmotropha Puente_de_Enrique_Esteban Provincia_de_Sar-e_Pul Prado_San_Sebastián Pueblo_maorí Martha_Sabrina Loose_The_Concert Michúrinski_(Krasnodar) Macá Maliévich Macareo_(hijo_de_Eolo) Prosopocoilus_bulbosus_bulbosus Miguel_Angel_Rodriguez_(deportista) Luisa_María_Noeno_Ceamanos Luis_Laforga_González Maria_Angélica_Cristi M51 Primera_División_de_Espana_1984_85

html map