Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Abadía_de_Hagia_Maria Clivaje_(joyería) Abu_bahr_cafwan_ben_idris Adelaida_de_Rheinfelden Vanguardia_moral_de_la_patria Viviania Walter_Mazzarri Conjunto_arqueológico_del_valle_del_Boyne Aguilar_(Boltaña) Clearfield_(condado_de_Clearfield,_Pensilvania) Chico_(Texas) Chilenosuchus Acustico_(desambiguacion) Xenophysogobio_nudicorpa Zona_N Vernonia_hatschbachii Winding_Heat Charles_Saint-Prot Vissai_Ninh_Binh_F.C. Conde_de_benjumea Agustín_Ruiz_de_la_Peña Christopher_Malcolm Comercio_y_uso_del_azafran Vektor_CP1 Actinoseris Aldborough_(Norfolk) Conservante_E221 Adiantum_schaffneri Circuito_analogico Advanced_Photo_System Villa_Minozzo Virginia_Clemm Y_yo_soy_Joyce_Kinney Aeropuerto_de_Sharjah Alboino Youth_in_revolt Chlorocyperus_giganteus Coelorinchus_innotabilis Xiphion_jacquinii Wind Alberca_Olímpica_de_Montreal Congrio_comun Condado_de_Levy Vielmann William_Marshal_(1146-1219) Xylon_religiosum Voces_de_Oran Adrián_Martin Condado_de_Villamarciel Yakovlev_Yak-130 Acelerador_electrónico Aeropuerto_(Metro_de_Madrid) Vado_Real Ys Agreste

html map