Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Escuela_Técnica_Superior_de_Ingenieria_de_Bilbao Fe_bahá'i El_Boalo-Cerceda-Mataelpino El_puñao_de_rosas Emerson_Sheik Francisco_Jose_de_Battenberg Faro_de_punta_doncella Fontaine-la-Riviere Formacion_y_evolución_del_Sistema_Solar El_testigo_(película_de_1969) For_all_the_cows Eugenio_Prieto_Soto Esteban_Guillermo_Ayala_Ferrer Escudo_de_los_Países_Bajos Felipe_VII_de_Navarra Estoica Embalse_de_Tranquera Elección_para_gobernador_de_Nueva_York_de_2010 Felipe_Barrientos El_Seybo Formación_política Filosofia_Japonesa Expositor Estadio_Municipal_del_Chuy Expropiaciones_en_el_Sur_del_Lago_de_2010 Felipe_Mellizo Enfermedad_de_sever Ernestimeyera El_Caletón_(Garachico) Episodios_de_Yu_Gi-Oh! Evolucion:_la_síntesis_moderna Estacion_Quilmes El_Mamut F_111 Etnografía_de_la_comunicacion Entre-Douro-e-Minho Extension_de_la_linea_7 Erasun Elodes_cretica Etmopterus_sentosus Estacionario El_marqués_de_Bradomín._Coloquios_románticos Eleuterio_Maisonnave_y_Cutayar Eivissa_(Islas_Baleares) Estación_de_Valence-Rhone-Alpes-Sud_TGV Francisco_Morales_Bermudez_Cerruti Eugène_Emmanuel_Viollet_le_Duc Fasnacht Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_1989_(Dinamarca) Escritores_del_Perú Festival_de_la_Cancion_de_Eurovisión_1975 El_Rey_del_crimen Emocion,_Canto_y_Guitarra Estación_de_Alouette-France Euphorbia_pubescens

html map