Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

C.S._Chinezul_Timișoara Bijou Campeonato_de_Espana_de_Ciclismo_en_Ruta_1986 Batalla_de_Great_Meadows Battion Canon_(geografía) Calmuca BWV_538 Capitan_Novolin Carretera_260 Carlos_Ruf Castro_Luque Baedoo_na Año_Perfecto Bischofiaceae Campagnac_lès-Quercy CYYL Bibi_Gaytán Carlos_Adolfo_Sosa Cecilia_López_Filoso Billete_de_500_euros Centro_para_el_Desarrollo_Tecnologico_Industrial_de_España Cable_bifilar CA_San_Lorenzo_de_Almagro Bosc_Guérard_Saint-Adrien Billetes_mexicanos_tipo_aa Cananas Banco_de_rusia Campeonato_Uruguay_de_Fútbol_1997 Bernardino_Guerra_Cofre Beach_House Basino Calendario_de_los_Juegos_Olímpicos_de_Sochi_2014 Castillo_de_Montclar Bioxido_de_dihidrogeno Carlos_III_de_Sicilia Caballo_de_Raza_Menorquina Celia_freijeiro Carretera_Panamericana_en_Chile Berbes Canónigos_Regulares_de_San_Agustín Caletieae Bardon_Art Carl_Wernicke Calle_de_vórtices_de_Von_Karman Brigada_de_Adiestramiento_Canino Boiry-Saint-Martin Baronia_de_la_Vega_de_Hoz Capítulos_de_Mi_compañero_de_clase_es_un_mono Barreiros_(Viseu) BEV Bad_Girl_Good_Girl Balián_de_ibelin_señor_de_arsuf Calasiao Caffrowithius_meruensis

html map