Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Instituto_de_Estudios_Histórico_Marítimos_del_Peru Internacionalización_(computación) Karl_Fiodorovich_Kessler Juan_Lopez,_Jan Kloštar_Ivanić Leyendas Juan_López_de_Penalver Iván_Sergueievich_Turguéniev Leucosyrinx_pikei José_Ignacio_Sánchez_Galán Islas_Westman José_A._Balseiro Lisa_Origliasso La_Ventana_de_Canarias León_Vygotsky Isla_de_San_Pedro_(San_Pedro_y_Miguelón) Julio_Cesar_León_Heredia Juan_Carlos_Oleniak Juan_Martinez_Oliver Jackie_O_(ópera) Lerins Juana_Díaz_(Juana_Díaz,_Puerto_Rico) Krahe Leça_F.C. Jesus_Diez_Martinez Jarsha_Vardhana Juan_José_Jordá Juan_Fernando_Cristo_Bustos La_vuelta_al_mundo_en_ochenta_dias Jorge_Lozada Laureano_Echevarria Laetana_collarti Jose_Leon Joseph_Haydn Jean-Henri_Casimir_Fabre Liarea_turriculata_partula Jocelyn_Enriquez LEIB Instituto_de_Estudios_de_la_Administracion_Local Jakin_Boor Instituto_de_Termotecnia_de_Moscu It's_Like_That Julián_González_Guadarrama Lista_de_episodios_de_Dr._Slump Las_Golondrinas_(Usandizaga) José_Ortiz_García Isabel_de_Valois,_reina_de_Espana Jonathan_Ke_Quan Leatherman Junta_Departamental José_Rodríguez-Spiteri La_casa_de_la_alegría Lisseuil Instrucciones_del_ano_13 Koshigaya_Saitama

html map