Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Crisogeno Crossophrys Distrito_Regional_de_Greater_Vancouver_(Columbia_Británica) Convento_de_las_Hermanas_de_la_Cruz_de_Ayamonte All_Saints_(serie_de_TV) Distrito_de_Santiago_de_Chilca Dia_de_Acción_de_Gracias Alfredo_Kohon Cuco_colilargo_montano Cotyledon_oppositifolia Ectyon Alejo_(nombre) Diocesis_de_Sonson_Rionegro Dúplex_(práctica_sexual) Depuracion_de_creatinina Damaris_Mallma_Porras Convención_europea Algoritmos_probabilisticos Dream_of_you Distrito_de_Nalanda Amalia_Bernabe Distrito_Centro_(Malaga) Discovery_(album_de_ELO) Domingo_Biojo Dorothy_Allen Amaranthus_graecizans Alfonso_de_torres Cultivos_agricolas Crocidura_zimmermanni Distrito_de_Namora Corcyrogobius_liechtensteini Deut._Fl. Alvaro_Torrente Edgar_Crespo Dmitri_Tursunov Conway_Tearle Distrito_de_Lucanas Dair_Atiah Core_i3_(Nehalem) Ametralladora_de_propósito_general Distrito_Autonomo_de_los_Koriak Copa_del_Generalísimo_de_hockey_sobre_patines_1951 Amo_de_casa_(comedia) Daiitoku_Myō_ō Amici_musicae Distrito_de_Bayeux Echenagucia Critica_literaria División_sintética Domus_Galilaeae Alteraciones_de_Aragón_de_1410 EMB-110_Bandeirante Der_blaue_Engel Dommartin_le_Saint-Pere Distrito_de_Topoľčany

html map