Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

PR_ARA Platycorynus_argentipilus Palacio_de_Deportes_de_Zaragoza Playa_Alsina Parque_eólico_de_El_Marquesado Orchidion Museo_de_Historia_(Madrid) Pedro_Téllez-Girón_III_duque_de_Osuna Navas_del_Madroño_(Cáceres) Partido_Socialista_de_Euskadi_PSOE Nikolaes_Heinsius_el_Joven Panama_(Panama) Parque_del_estanque Pablo_de_Rusia Nebulosa_fantasma_de_jupiter Paizley_Adams P:MXPUE Platycerium_grande Pericon_(Tagetes_lucida) Nemorhaedus_baileyi Nexhmedin_Zajmi Perdiguera_(Zaragoza) Onaindia Musica_grupera Osby_trask Métodos_iterativos Pasión_(Cristianismo) Orchesia_imitans Peso_paraguayo Natalia_Petrovna_Románova Phellodendron_amurense Nucleobase Museo_Nacional_de_Bolivia Odile_Baron_Supervielle Neumopatia_aguda_postraumatica Parque_nacional_Hamra Peaceful_Village_(Misuri) New_Names_Grevillea Oiwake_(Hokkaido) Phleum_parviceps Pezqueñines_no Palacio_de_la_Musica_Catalana Omar_Beltré Organizacion_de_Aviación_Civil_Internacional Potentilla_erodora PBZ_Zagreb_Indoors_2009 Playa_de_Benzú P._C._A. Opel_Adam Pastoria_(Virginia) Parque_Nacional_Lago_Nakuru Pallikaris Orosi_(rey_índigena) Poi Pantano_de_Baygorria

html map