Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Andrei_Makine Aythami_Álvarez_González Hypostomus_ventromaculatus Hipotesis_de_Prout Herlitzka Aurea_mediocritas Holzneria Asociación_de_Universidades_Europeas Avidina Ibn_Tumlus Guerra_mexicano-americana Anna_Lena_Grönefeld Monticello_(Misuri) Mitología_Nórdica Grisén Historiografia_del_siglo_XVIII Années_de_Pèlerinage IC_2118 Guerra_luso-espanola Motor_TwinAir Guadalajara_(ciudad_Mexico) Heliocarya_monandra Augusta_glyphica Andres_D’Ángelo As_blood_runs_black Munebrega Horacio_Fernandez_Inguanzo HMS_Tiger_(1546) Guillermo_de_Croÿ,_senor_de_Chievres Arundinella_griffithiana Mukotsu Ano_2005 Ano_307 Hylianos Astika_(teísmo) Arturo_Daudén_Ibánez Half-Life_Opposing_Force Muchacha_con_flores Hô_Chi_Minh Monolepta_mnutissima ISA_Server Idioma_kanamarí IWGP_Junior_Heavyweight_Tag_Team_Championship Hosokawa_Gracia Historia_de_los_tainos_en_Santo_Domingo I_Knew_I_Loved_You Apófisis_coronoides_mandibular Atelaje Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004_-_5_000m_femenino Argentina_abraza_a_Chile Asociación_de_Atletismo_de_Oceania Auguste_Boniface_Ghiesbreght Aum_shinrikyō Angel_o_demonio Heptachispa_sordidula

html map