Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Châtillon_Guyotte Vaux_sous-Aubigny Clube_Desportivo_Recreativo_Quarteirense Zazil_Ha Yanis_Salibur Aguape_blanco Cocteau Virgen_de_Araceli William_Klein A_Thousand_Suns Venus_(canal) Valeriy_Voronin Clube_Futebol_Benfica Vizcondado_de_Rueda Vaux_en_Amiénois Confesion_judicial Aero_Logic Windows_live Complemento_(Mozilla) Víctor_Bisonó Chorizopes Aggro_metal Adiós_Pequena,_Adiós Condado_de_Dougherty_(Georgia) Vaucogne Colchester_(Nueva_York) Ciudad_Jardin_(estación) Coki_Debernardi Vuelta_a_Castilla_y_Leon Aganisia_fimbriata Adoxia_proletaria Commodore_Amiga_1000 Aiza Yerba_buena_romana Whoppix Compañía_Botwin Comisiones_parlamentarias_en_chile Vermicularia_vellosa Vann_Crossroads Vino,_mujeres_y_canciones Acer_monspessulanum Victor_Manuel_Sojo Visista_adwaita Woodbinesuchus Wieneke Vía_Colectora_Duran-km_27 Wege City_Hunter:_Adiós,_mi_amor Acalymma_incertum Villefranche-du-Perigord Condado_de_Ross_(Ohio) Vinos_de_Zamora Chimarrhis_venezuelensis Abu_mitologia Venture_Science_Fiction

html map