Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Avenida_General_Bustamante Hombrecillos_verdes Arteria_auricularis_profunda Guillén_Ramón_de_Moncada_y_Castro Gümüshane Artlantis Miomantis_pellucida Andres_Vicente_Gomez Guillermo_Rigondeaux Astragalus_leucopsis_var._leucophyllus Mirko_Alilovic Aphidius_colemani Huachinton_DC Guerra_anglo-espanola_de_1655-1660 Huracán_Ernesto_(2012) Arana_web Hozoin_ryu Grêmio_Barueri Aspach_(Alto_Rin) Historia_de_la_gastronomia_de_España Hembra_(album) Herboristeria Ashi Guadarrama_(municipio) Hyperoliidae Avati Autun AwesomenessTV IP_spoofing Asociación_Deportiva_Ceuti_Atlético Atari_520_ST Heliocentrico Motores_de_busquedas I_Feel_Better Hieraaetus_ayresii Guillermo_Bocanegra Guerra_argentino_brasileña Guineamen Ano_188 HD_193611 Australia_Samoa Huexotla Arquitectura_técnica H.R._Pufnstuf Héctor_Almandoz Morzeddhu Arteria_braquial Artículo_primero_de_la_Constitución_de_los_Estados_Unidos_de_America Movimiento_de_Liberación_Nacional_-_Tupamaros Hypostomus_arecuta Montanas_de_Stiavnica Heart_Of_Darkness Antonio_del_Viso Area_metropolitana_de_Malaga Helleborus

html map