Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Juan_Gasto Juan_Péndola JAARS Josep_Viladomat Jean_Danielou Junior_César Life_Begins_Again La_Blanca_Doble Laccoptera_tredecim-punctata Juan_Galicia Jose_Luis_Garcia Jiménez_(ciudad_Chihuahua) Lierne Ius_in_bello Levantamiento_de_Locumba James_Collins_(baloncestista) Kouros_de_Anafi Lamy_(Nuevo_México) Jose_Valentin_de_Olavarría José_Ignacio_García_Hamilton Juan_Manuel_Ortiz_Palazon Kasumi_Todo Isla_Sucia_(Malvinas) Lindo_Extraño Lago_Saadjarv KAPD Intoxikazion_etilika La_Pola_(culebrón) Ley_de_conservación_de_la_energía José_Joaquin_de_Olmedo Intendente_de_provincia Jose_Mir_Pallardo Leccionario_196 Jaguar_XJR-15 La_Población International_University_of_Monaco LAV_Colonia-Aquisgrán Konzerthaus_(Berlín) La_Marne José_Laureano_Sanz Involucion_(matemáticas) Lista_de_valies_de_Al-Ándalus Kri Linea_V1_(Cordoba) Isotonica Juncus_bogotensis Ivan_Stoyanov La_Vid_de_Gordon John_S_McCain Juan_José_Gutiérrez Isla_Verde_(Filipinas) La_leyenda_viviente Listeria Jamaica_(Vermont) La_Glorieta_(Murcia)

html map