Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Bocadillo_de_rabas Bruno_Nicolè Chaqueta_M_1965 Carol_Hanisch Capparis_floribunda Carnaval_de_Los_Llanos_de_Aridane Banca_Universal Cencerro_(musica) Casa_de_Rivera Base_(matematicas) Canal_de_Alsacia Campeonato_de_Clubes_de_la_OFC_2001 Carmen_Menéndez_Gonzalez-Palazuela Belle_Plaine Bellonidas Cassandra_(Pensilvania) Bill_Shoemaker Caserio_Lekoia_Bekoa Carta_náutica Castrosante Biografías_(programa_de_televisión_chileno) Centro_Ian_Potter Callithrix_chrysoleuca Chandra_Wickramasinghe Benedicto_iii Brindisi Centro_Acuatico_Olimpico_(Atenas) Bayas_(Castrillón) Carlos_Becerril_Hernández Caninoterapia Borrelia_burgdorferi Barneville_sur_seine Base_Aérea_de_Torrejon_de_Ardoz Born_to_Run_(album) Cedro_de_Tasmania_liso Cataló Batalla_de_la_montaña_Gvozd Challes_les_Eaux Carnac_Egipto Chanfana Barrio_Santa_Isabel_(Cordoba,_Argentina) Brunsbüttel Campeonato_Nacional_de_Rodeo_de_2005 Celia_en_el_colegio Canotaje_en_los_Juegos_Suramericanos Catedral_de_Albarracin Carex_glauca_var._sylvatica Charadrahyla_nephila Canton_de_Port_Saint_Louis_du_Rhone Cacho_de_la_Cruz Castro_de_Alcanices Año_980 Bunkie_(Luisiana) Brotte_lès-Luxeuil Año_1679

html map