Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Capitán_Alatriste Casa_Histórica_de_la_Independencia Canciones_en_Glee Bloc Bookends Barrio_Colonia_Conesa Billy_Kimball Carolina_Paulsen Blip.tv Cainato Benjamin_lacayo_sacasa Bisschoppenconferentie_van_Belgie Castillo_de_Josselin Centro_de_Investigacion_y_Desarrollo_de_Tecnología_Digital Bom_Bom Año_488 Bhagavān Bullet_For_My_Valentine Bolla_(animal) Carlos_Robinson CETFA Big_Boy_Restaurants_International Cathormion_polyanthum Castillo_del_Rey_Juan_(Limerick) Carretero_y_Jimenez_Anselmo Cezary_Zamana Béalencourt Barril_Niyeo Ballesta_de_repetición Bartolomé_Jiménez_Patón Benito_Juárez_(municipio,_Guerrero) Carnitina_palmitoiltransferasa_i Cephaloleia_sallei Centenario_de_Mexico_(1910_2010) Barry_Rodgers Blackle Bahía_Guardia_Nacional Bromelia_sepiaria Barriga_(losa) Boruga Año_126 Bolivar_(canton) Capitania_de_Río_de_Janeiro Castillo_de_hohenstaufen Billieturnera Bandera_de_san_jose_(departamento) Catalán_(idioma) Cama_roja_espinosa Calidiochernes_musculi Bendix Bolsa_de_falaise Bandera_de_osetia_del_norte_alania Cabra_del_Santo_Cristo_(Jaén) Berliner_WeiBe Cerberus_(proteína)

html map