Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Cyaneolytta_iridescens Didunculus Cyphon_arcuatus Cristian_Pinzon DE_Boötis Distrito_de_Moulins Derry_Church Alfonso_S._Suarez Droidhen Cultura_de_la_ceramica_encordelada Cuerpo_átmico Economía_comunitaria Dr._90210 Dricochile Cristianismo_siriaco Croton_ciliatoglandulifer D Desempleado Alopecurus_fasciculatus Diocesis_de_San_Salvador Alejandro_Ordonez Czeladź Diseno_Teller-Ulam Denez_Prigent Descolonizacion_de_America Amaranthus_bellardii Dmitri_Merezhkovski Diócesis_de_Santo_Domingo Ecphymotes_obtusirostris Distrito_electoral_de_Sidney_4_(condado_de_Cheyenne,_Nebraska) Diasperus_pulcher Cultura_de_siria Damián_Álvarez Alpaca_(desambiguación) Dinastía_Borbón EX_388 Douy_la_Ramee Cromosoma_3 Edenbridge Distrito_de_Cosne-Cours-sur-Loire Diototheca Cubital_anterior_(músculo) Discos_censurados_en_España Departamentos_de_Uruguay_ordenados_por_superficie Corticaria_brevilata Alidada EID1 Diocesis_de_Osma_Soria Diego_Ramon_Jimenez_Salazar Alfonso_Perez_Gomez_Nieva Cándido_Casanueva_y_Gorjón Diego_hurtado_de_mendoza_y_lemos Dacre_Stoker Conventus_Caesaraugustanus Count_Bleck

html map