Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Municipio_de_Bluffton Fundación_de_Formosa Iglesia_ortodoxa_ucraniana_-_Patriarcado_de_Kiev Municipio_de_Mifflin_(condado_de_Columbia,_Pensilvania) Tribunal_de_apelación Fundacion_de_Atencion_al_Migrante_(Colombia) Frecuencia_relativa Félix_Galvan_López Religión_en_Andalucia Tuxpan_(petrolero) Universidad_estatal_de_san_petersburgo Musculo_bíceps_braquial Iglesia_de_Santa_María_La_Mayor_(Ayora) Tórtola-cuco_parda Ignacio_Jordan_de_Asso_y_del_Rio Georgios_Printezis Inocephalus Riedel_Glas Frôlois Iglesia_de_la_Asuncion_(Cati) Furcifer Fuu_Hououji Glyptothorax_punjabensis Río_Zun-Murín Rhinogobius_chiengmaiensis US_Novese Trinidad_Jimenez_Garcia-Herrera Utricularia_personata Universidad_Católica_de_Santiago Fábrica_de_Locomotoras_y_Máquinas_Suizas Fuerzas_Terrestres_de_Serbia Robert_Calvert Río_Don_(Inglaterra) Rocas_negras SRIS Rodolfo Giovanni_di_Iacopo_di_Guido_da_Caversaccio VI_region_militar Glycydendron Glicoesfingolípido Iglesia_de_San_Aleix_de_Claverol Renzo_Montagnani Gardenia_manganjae Until_the_End_of_Time_(canción) Uesca Trumbull_(Nebraska) S._II_a._C. Rhys_Wakefield Universidad_Técnica_de_Virginia Frederick_Porter_Smith Municipio_de_Anderson_(condado_de_Perkins,_Dakota_del_Sur) Municipio_de_Limestone_(condado_de_Alger,_Míchigan) Rotomahana Fuerte_Jesus,_Maria,_Jose_de_Rio_Grande Municipio_de_Clay_(condado_de_Guilford,_Carolina_del_Norte)

html map