Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Lotusscript Gottlieb_August_Wilhelm_Herrich-Schäffer Maccabi_Petaj_Tikva_FC Ramón_Despont Metro_de_Granada_(empresa) Max_Cahner Prisma_de_techo_de_Amici Michael_Venus Rally_de_Argentina_de_2000 Manuel_Álvarez_Benítez Ramón_Sáinz_de_Varanda_y_Jiménez-Laiglesia Mahilyow Mercancía_rética Good_Life Lorgies Preinca Purva_mimamsa Prefectura_Argentina Region_neotropical Mar_de_Cerdena Purpus Región_del_Lucus Microcuasar Marginaridae Receptor_acoplado_a_proteína_G Meilhan-sur-Garonne Mamá_Tunza Powiat_aleksandrowski Mestre_Racional_del_Reino_de_Valencia Longan Lorenzo_Montufar_y_Rivera Green_Valley_(Arizona) Los_hechiceros_de_Waverly_Place Premio_Grammy_por_Álbum_del_Año Reflection Greenwich_Mean_Time Lyonothamnus Lola_Soler_Blanquez Gone,_but_not_forgotten María_la_del_barrio Propleuras Raul_(santo) Lo_mejor_de_los_mejores_–_Volumen_1 Potomana Real_Monasterio_de_la_Asuncion_de_Játiva Luperus_revelierei Region_de_Ziguinchor Luis_Medero Quimioatrayentes Primera_Division_de_Espana_1977_78 Melón_de_pezón_verde Live_in_São_Paulo_2008 Lohr Max_Henríquez_Ure_Ureña María_Rosa_Fugazzot

html map