Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Guillermo_del_Principado Mito_genealógico IDAEH Muciano_María_Wiaux Mordellistena_mogadiscioana Hernán_Echavarría_Olózoga Horacio_Patiño_Cruzatti Héroes_Pokémon Mitología_chiloé Hoplasoma_annamita Hödr Hylocichla_fuscescens Idioma_chorotega Guillermo_Beausire Analista_de_negocio Harjavalta Motín_del_Callao Monasterio_de_Yuste Huetor_de_Santillan_(Granada) Andrzej_Niedzielan Halifax_(Yorkshire_del_Oeste) Hiltonia_(Georgia) Mohammed_Ali_Salim Montes_Ikatski Idioma_bosquimano Ibidium Annay_(Paso_de_Calais) Anseranas_semipalmata Heroes_-_Antología_1986-1988 Icones_et_Descriptiones_Plantarum Andrés_de_Creta Historia_de_la_Provincia_de_Córdoba_(Argentina) Historia_de_Fiat_S.p.A. Avery_Fisher_Hall Hippeastrum_spathaceum Hernan_Cattáneo Mundial_de_Fútbol_2010 Antonio_coloma_y_saa Aplacoforo Mister_Fantastico Azai_Nagamasa Monolepta_gisionica Herqueville_(Eure) Hexarthrius_aduncus Mork_y_Mindy Arial_(Carolina_del_Sur) Huracán_Gustav Montecarlo_(Buenos_Aires) Antigua_República_Yugoslava_de_Macedonia_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision Arteriae_ciliares_anteriores Héroe_(titulo) Argyrosetia Mohammed_Danum Hiperpaginación Antonio_jose_da_silva_filho

html map