Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pibe_Trosko Pelele_(muñeco) Ningbingia_octava Pedro_Rico_Cutillas Peyrolles_en-Provence Pascual_Echagüe Parotitis Neisosperma Pontificia_Universidad_Católica_del_Peru Pimelodus_platicirris Numeracion_en_base_constante Nikel_(Adiguesia) Orthrosanthus Oligosarcus_jenynsii Personajes_anónimos_de_la_resistencia_peruana Música_caribena Playa_(Ponce) Pont_l'Abbé NGC_622 Plutón_(astronomía) Noruega_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Seúl_1988 Pico_Roché Novolabínskaya Orlando_Rodriguez Niccolo_Machiavelli Mustela_erminea_tobolica Oncidium_galeottianum Phalaenopsis_esmeralda Noellet Parque_Natural_del_Montseny Norbert_Norb_Beavers Myrcinus_aspera Okazaki,_Aichi Oro_blanco Pequeña_Tartaria Necrolisis_epidermica_toxica NGC_5272 Olimpíadas_de_ajedrez_de_1950 Novovladimirovskaya Mèxico Nigel_Glendinning Palacio_de_Cırağan Northwest_Hand_(Dakota_del_Sur) Parque_nacional_Islas_Piper Pilarín_Bayés Museo_Paleontológico_Alejandro_Berro Pata_de_gallo_(diseno) Península_de_Doberai Poon Pelophylax_hubeiensis Patrick_Jan_Mtiliga Noble_camino_octuple Papiro_Harris_500 Plectrohyla_lacertosa Parteme_(Quiroga-Lugo)

html map