Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Amotinamiento Danés_(idioma) Coon_(Wisconsin) Diario_Deportivo_Olé Almassera Cymbidium_floribundum_var_pumilum Discografía_de_Immortal Departamentos_de_Peru Cà_phe_nâu_da Eadwin Copa_del_Rey_de_futbol_1917 DIVE_TO_BLUE America_canciones_de_ida_y_vuelta Cosmin_Moţi Corvus_coerulescens Dominio_de_nivel_superior_de_código_de_país Dimetilhidrazina Alfonso_Arus Ambrières_(Marne) Daphne_odora_f_marginata Amblystegiaceae Ana_María_de_Borbón-Condé Cuervo_(astronomia) Diego_Mateo_Zapata Alexitimia Cronologia_de_la_Presidencia_de_Enrique_Peña_Nieto_(2012) Costa_de_California Altiplano_del_Anahuac Delagua Corto_Maltés:_La_casa_dorada_de_Samarcanda Eastern_Market_(Metro_de_Washington) Diospyros_umlovok Distrito_de_Ferrenafe American_Society_for_Gastrointestinal_Endoscopy Cultura_de_cerámica_de_bandas Don't_Shoot_Me,_I'm_Only_the_Piano_Player Delegacion_Coyoacan Amber_y_Ashley Cătălina_Ponor Edificio_ultra_baja_energia Aloe_juvenna Diccionario_latino-espanol_de_Nebrija DFB Corea_Japón_2002 ELAS Diplasiotherium Almazán_(Soria) Dezize_les_Maranges Distrito_V_(Managua) Coptocephala_kabakovi Amora_(Seixal) Dubois-Reymondia Cultura_de_trinidad_y_tobago Daytona Dennis_Rodman

html map